Türkiye’nin hareketli metropolü İstanbul her şeyin bir arada bulunduğu  bulunduğu canlı bir şehirdir. Sadece iş, finans, gayrimenkul ve kültürel eğilimler için değil aynı zamanda İstanbul tarihi mekanlar açısından da oldukça zengindir. Bizans egemenliğinden Osmanlı dönemine kadar İstanbul’daki tarihi mekanları çoğu halka açıktır. Saraylar, camiler, kiliseler, kaleler ve ilçeler dahil birkaç gün ya da haftada görülebilir. İstanbul ’da gezilecek yerler şu şekildedir:

Yerebatan Sarnıcı

Bu yeraltı yapısı İmparator Justinian tarafından yaptırılmış ve 532 yılında inşa edilmiştir. İstanbul’da tarihe şahitlik eden en görkemli yapılardan biri olan Yerebatan sarnıcı, çoğu harabeye çevrilmiş tapınaklar ile 336 sütun kullanılarak inşa edilmiştir ve güzel oyma süslü başlıklar da içermektedir. Konseptinin simetrisi ve görkemli ihtişamı oldukça nefes kesicidir. 1985 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlenip yenilenen sarnıç, 1987 yılında halka açılmıştır. Kentin en popüler turistik yerlerinden biridir.

Yerebatan Sarnıcı

 Aya Sofya Cami

Başlangıçta büyük bir Justinian kilisesi olan Aya Sofya, şimdi gül bahçesi ile çevrili bir camidir. Bina üç farklı yapının kalıntılarını içine almaktadır. 1065 yılında meydana gelen bir depremle tahrip olan kilise yeniden inşa edilmiştir. Osmanlılar zamanında camiye dönüştürülmüş ancak 16. yüzyıldaki bir yangın binayı yeniden yok etmiştir. Osmanlının büyük mimarı Mimar Sinan tarafından yeniden yapılandırılan Aya Sofya’nın dekorasyonuna İznik çinileri de eklenmiştir.

Aya Sofya Cami

Topkapı Sarayı

İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken bir şey varsa, bu sultanların ve eşlerinin haremlerinin de bulunduğu, bir neslin yaşadığı Topkapı Sarayı’dır. Yeşil avlu ve narin köşklerden oluşan Topkapı, mücevherleri gölgede bırakacak bir hazinedir. 1466 ve 1478 yılları arasında Sultan II. Mehmet tarafından küçük yarımadada bir tepenin üstünde, kuzeyde Haliç, güneyde Marmara Denizi, kuzey doğuda Boğaz’a hakim olacak şekilde yaptırılmıştır. Saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun 15. ve 19. yüzyıllar arasındaki siyasi merkezi olmuştur. Bugün ise Topkapı, dünya müzelerinin birçoğundan daha renkli hikayelere sahiptir.

Topkapı Sarayı

 Haseki Hamamı

Çemberlitaş, Cağaloğlu, Galatasaray ve Süleymaniye’deki hamamlar da dahil olmak üzere, şehirde gezilebilecek çok sayıda Osmanlı hamamı olsa da 2011’de ilk kez ziyaretçilere açılan ve 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Roxelana (Bilinen adıyla Hürrem Sultan) adına yaptırmış olduğu Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı İstanbul’da görülmeye gezilebilecek yerler arasında yer almaktadır.

Haseki Hamamı

Galata Kulesi

1348 yılında yapılan silindirik biçimli Galata Kulesi yüzyıllar boyu kentin en uzun binasıydı ve halen Haliç’in kuzeyindeki tüm alana hakimdir. 360 derecelik panoramik bir manzaraya sahip olan kuleden Hezarfen Ahmed Çelebi’nin 1638’de Avrupa’dan Asya’ya kadar Boğazın üzerinden uçması, böylece kıta-kıtalar arası ilk uçuşun yapıldığına inanılmaktadır.

Galata Kulesi

 

Süleymaniye Cami

 

Süleymaniye Cami, İstanbul’un yedi tepesinden birini taçlandıran, Haliç’e hükmeden ve kentin tamamı için bir dönüm noktası olan bir yerdir. Osmanlı camilerinin en büyüğü olmasa da, kesinlikle en görkemli ve en güzellerinden biridir. Ayrıca, orijinal külliye binalarının çoğunun korunmuştur. Süleymaniye, ‘Muhteşem’ olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve İstanbul’da inşa edilen dördüncü imparatorluk camisidir. Cami ve çevresindeki binalar, Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır.

Süleymaniye Cami

130 views

Kategoriler: Gezi ve Seyahat

Hamza Sedat Demir

http://bebelium.com/

2 yorum

Zehra · Şubat 10, 2018 7:53 am tarihinde

Galata kulesinin içini gezmeyi çok istiyorum. Gerçekten çok güzel görünüyor. Paylaşım için teşekkürler. Mutlu günler.

    Admin · Şubat 12, 2018 9:11 pm tarihinde

    Bir gün gitmeniz dileği ile.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp chat