Airbag Sistemleri
Arabaların herhangi bir çarpma anında içerisine gaz veya hava dolarak şişen sürücünün ve otobüsteki diğer yolcuların güvenliğini sağlayan bir sistemdir. Airbag sistemlerinin ilk çalışmaları 1950’li yıllarda başlamıştır. Ancak hava yastığının nasıl şişeceği uzun yıllar boyunca tartışma konusu olmuştur. Örneğin bir sistemde sürücünün bir düğmeye basması planlanmıştır. Ancak bu çok mantıksız olurdu çünkü kaza anında bu sürücünün aklına gelmeyebilir veya geç basabilirdi. Bu da yaralamayı önlemek için hiçbir işe yaramazdı. 1980’li yıllardan sonra da otomobillerde yerlerini aldı ve birçok kazada otomobildeki insanların hayatlarını kurtarıcı rol aldı ve hala devam etmekte.
Airbag Özellikleri
Hava yastıkları iplikten veya ince naylondan yapılmıştır. Direksiyon ve konsola sarılı şekilde bulunurlar. Herhangi bir çarpma anında saniyenin onda biri bir hızla şişer. Bu şekilde alınacak olası darbeleri önler. Bu hava yastığının çalışması için otomobilin ön kısımlarına sensör yerleştirilir. Çarpma anında tehlikeyi hava yastığına bildirip açılmasını sağlayan da budur.
Airbag Sensör Çalışma Prensibi
Sensör araç sert cisme temas ettiğinde çalışır. Eski sistemlerde en ufak bir çarpmada açıldığında bunun kötü sonuçları olmuştur. Bu özellikle dikkatsiz sürücülerin kurallara uymamasından kaynaklıdır. Ancak yeni airbag sistemlerde eşik hız adı verilen bir değer bulunur. Çarpma derecesi bunun altında ise airbag devreye girmez. Eşik değerinin üstünde olan çarpmalarda ise sensör durumu algılar ve sodyum azite bileşiğine hava yastığını şişirmesi için kıvılcım çakar. Bu kıvılcım sayesinde sodyum azite bileşiği reaksiyona girer ve sonucunda nitrojen ayrışır. Böylece açığa çıkan yüksek hacimli gaz hava yastığını şişirir. Hava yastığının şişmesi için darbeden önden alınması gerekir. Çünkü sensörler ön taraftadır. Ayrıca otomobilin hızının eşik hızını geçmesi gereklidir. Aksi takdirde hava yastığı devreye girmez.
49 views