Gelir Testi 2018

Gelir Testi Yaptırmak kişilerin sağlık sigortaları planlaması ve ödemesi için gerekli ve önemlidir. Gelir Testi kişilerin ve ailelerinin genel sağlık sigortası primlerinin ne kadar olduğunu ve kimin ödeyeceğini ortaya koyar. Gelir testi yaptırırken genel sağlık sigortasını da hesaplamak gereklidir herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmayan kişiler belli bir miktar ödeyerek genel sağlık sigortasından yararlanırken gelir testi yaptırarak hiçbir ücret ödemeden de genel sağlık sigortasından yararlanmak mümkün.

2018 yılında asgari ücretin belirlenmesinin yanında işsizlik maaşı ve Genel Sağlık Sigortası prim ücreti de belli oldu. 2018 yılında işsizlik maaşı 811 TL ile başlayıp en fazla 1623 TL’ye kadar sınırlandırılmıştır. 2018 yılı gene sağlık sigorta primi ise 81 TL olarak belirlendi. Evdeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden (676) az olan vatandaşlar yeni düzenlemeye göre genel sağlık sigortasından hiçbir ücret ödemeden faydalanabilirler. Yani gelir testi herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödemeyeceklerinin belirleyen işlemdir.

Sosyal güvenliğe göre sigortalı çalışan, bağkura bağlı olan ve memur olan vatandaşlar sosyal sağlık sigortasından direk yararlanır bunun yanında terörle mücadele maaşı alan, malullük aylığı alanlar,  işsizlik veya kısa süreli yardım alan kişilerin bazıları da sosyal sağlık sigortasından direk olarak yararlanma hakkı olabilir.

Gelir Testi Yaptırmak

Gelir testi valilik ya da kaymakamlığa bağlı olarak çalışan vakıflarca yapılır bu vakıflar Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarıdır. İkamet ettiğiniz yerdeki Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarından gelir testinizi yaptırabilirsiniz. Gelir testini kişinin kendisi yapmalıdır. İkametgahı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından alacağınız formu doldurup teslim ettiğinizde gelir başvurunuz yapılmış olur. Eğer kişinin kendisi gelir testi yaptıramıyor ise gerekli olan durumlarda birinci dereceden akrabaları da kişinin gelir testinin yaptırabilir. Gelir başvurusu yapıldıktan sonra kaymakamlıktan kişiye bazı evraklar verilir bu evrakların muhtarlıktan onayı istenir, onaylatılan belgeler, kimlik, kimlik fotokopisi ve 2 adet vesikalık fotoğraf ile kaymakamlığa belgelerin teslimi yapılır. Gelir testi sonucunuz ise en geç 1 hafta içinde belli olur.

Gelir Testi Kriterleri

Gelir testinin amacı kişilerin ücretsiz olarak genel sağlık sigortasından yararlanması olduğundan başvuruda bulunan kişilerin gelir durumlarına ve mal varlıklarına bakılır. Bunların yanı sıra:

  • Ailenin gelirine
  • Aile ev sahibi ise, sahip olduğu evlerinin değerine
  • Ailenin sahip olduğu farklı konutlar varsa her bir konutun değerine
  • Aile sahip olduğu evde oturmuyor, evi kiraya verdi ise alınan kira bedeline
  • Ailenin herhangi bir taşınması var ise (arazi,tarla,dükkan) bu taşınmazın bedeline
  • Aile büyükbaş ya da küçükbaş hayvana sahip ise tarım müdürlüğünce tespit edilmiş aylık gelire
  • Sürekli alınan yardım geliri ya da bur varsa bunların ortalamasına ve de bunların dışında herhangi bir gelir varsa bunların ortalamasına bakılır.

Kişiler yukarıda belirtilen kriterler dikkate alınarak değerlendirilirler ve konutta yaşayan kişi başı aylık gelir asgari ücretin üçte birinden az ise aile bireyleri ücret ödemeden genel sağlık sigortasından yararlanabilir.

2017 yılına kadar 18 yaş üzeri işsiz kişiler için gelir testi yaptırmak zorunluluk taşımaktaydı ancak 2017 yılı nisan ayında yapılan bir değişiklikle bu zorunluluk ortadan kaldırıldı. Artık 18 yaş üstü işsiz vatandaşların gelir testi yaptırmasına gerek yok. 2018 yılından itibaren genel sağlık sigortasına sahip olup sağlık sigortasından yararlanmak isteyen kişiler aylık 60.78 TL ücret ödeyerek sağlık sigortasından yararlanabilirler. Maddi durumu buna yeterli olmayan ya da farklı sebepleri olan vatandaşlar gelir testi yaptırarak sağlık sigortasından ücretsiz olarak yararlanabilirler.

Genel sağlık sigortası için gelir testinin onaylanması ardından ödemeler aylık olarak yapılmaya başlanacaktır ödemelerde temel alınan miktar asgari ücrettir. Söz konusu ödemeler bankalar ve ya bankamatikler yoluyla gayet kolay bir şekilde yapılır. Söz konusu ödemeler yapılmadığı zaman prim mükellefi faiz yaptırımıyla karşılaşacaktır ayrıca sigortalar düzenli ödenmezse sağlık hizmeti alma konusunda da sıkıntılar yaşayacaktır. Gelir testine girmediyseniz ya da gelir testine girip de prim borçlarınızı ödeyemediyseniz devlete karşı borçlu olacaksınız bu durumda yapılması gereken tek şey geriye dönük genel sağlık sigortası borçlarını yapılandırmak. Geçmişe dönük borçların yapılandırılması için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Borcunuz olan miktarı peşin öderseniz herhangi bir faiz uygulanmamakta ancak taksite bölerek öderseniz cüzi bir miktar faizle ödemekte olursunuz. Genel sağlık sigortası borçlarınızı yapılandırma yaptığınız takdirde sağlık hizmeti almaya da devam edebilirsiniz.

 

 

63 views

Kategoriler: Ekonomi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp chat